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SCHAC Administrative Interpretation 3 

Subject:   Mobile Homes, Mobile Lots and Long-Term Vacation rentals qualify as “dwellings” 

under S.C. Code Ann. §31-21-30(5).  

Summary:  The Commission believes the plain language of the South Carolina Code and the Fair 

Housing Act’s definition of a dwelling, reinforced by the opinions in U.S. v. Hughes Memorial 

Home (396 F. Supp. 544 (1975)), U.S. v. Columbus Country Club (915 F.2d 877(1990)), and 

Woods v. Foster (884 F. Supp. 1169(1995)), establish that mobile home, lots, and long-term 

vacation rentals are subject to the same rules and regulations as traditional and permanent 

residential structures.  

Discussion:  “Where there is one statute addressing an issue in general terms and another statute 

dealing with the identical issue in a more specific and definite manner, the more specific statute 

will be considered an exception to, or a qualifier of, the general statute and given such effect.” 

Capco of Summerville, Inc. v. J.H. Gayle Const. Co., 368 S.C. 137, 142, 628 S.E.2d 38, 41 

(2006).  Outside of the Fair Housing Law, other South Carolina statutes refer to mobile homes 

as “dwellings” (S.C. Code Ann. §23-37-10 (D)); a “dwelling unit” is defined as “a structure or 

the part of a structure that is used as a home, residence or sleeping place by one person who 

maintains a household or by two or more persons who maintain a common household and 

includes landlord-owned mobile homes…” (S.C. Code Ann. §27-40-210 (3)). While only 

controlling for those particular chapters of the code, the Commission adopts the definition of a 

dwelling in §27-40-210 (3) as it specifically relates to mobile homes, and believes that such units 

are subject to the Fair Housing Law.   



Mobile home lots are vacant parcels leased for the purpose of placing mobile homes thereon. As 

such, the Fair Housing Law’s definition of “dwelling” extends to the vacant land upon which 

mobile home structures are placed. See S.C. Code Ann. §31-21-30(5). 

Nearly identical to the definition of “dwelling” found in S.C. Code Ann. § 31-21-30(5), the Fair 

Housing Act of 1968 (FHA) defines a “dwelling” as any “building, structure or portion thereof 

which is occupied as, or designed or intended for occupancy as, a residence by one or more 

families, and any vacant land which is offered for sale or lease for the construction or location 

thereon of any building, structure, or portion thereof.” 42 USCA §3602(b). Pursuant to Orr v. 

Clyburn, federal case law is used in absence of state law cases on the matters of the South 

Carolina Human Affairs laws, to the point that they are “certainly persuasive, if not controlling.” 

Clyburn, 277 S.C. 536, 540, 290 S.E.2d 804, 806 (1982). Federal courts have interpreted the 

FHA to include a much broader definition of the term “residence” to include “a temporary or 

permanent dwelling place, abode or habitation to which one intends to return as distinguished 

from the place of temporary sojourn or transient visit” U.S. v. Hughes Memorial Home, 396 F. 

Supp. 544(1975). Based upon this interpretation, children’s homes can be residences, as can 

seasonally-used “bungalows”, hospice care facilities, shelters for homeless individuals, and long-

term vacation homes. It is the interpretation of the Commission that the purchase or leasing of 

mobile homes, lots, or long term vacation rentals would be subject to the South Carolina Fair 

Housing Law. 

 

 

 

 

 



Disclaimer: 

The Administrative Interpretations are provided by the South Carolina Human Affairs 

Commission (SCHAC) for informational purposes only. While every attempt has been 

made to ensure the accuracy of the information on the website, SCHAC makes no 

warranties or representations regarding its accuracy or completeness, and each user of this 

website understands that SCHAC disclaims any liability for any damages in connection 

with its use. Due to changes in law and interpretation, it is recommended that you confirm 

with the SCHAC that the documents intended for use are still accurate and have not been 

superseded prior to any formal use. 

 

 


